Εξαώροφο Κτίριο Κατοικιών

Σεβδικίου & Βουτζά 8, Νέα Σμύρνη
Εξαώροφο Κτίριο Κατοικιών

Εξαώροφο Κτίριο Κατοικιών

Το κτίριο κατασκευάσθηκε σε κεντρικό σημείο της Ν. Σμύρνης σε οικόπεδο εμβαδού 295τ.μ. Το ιδιαίτερο σχήμα του οικοπέδου με τις τρεις όψεις προς τις οδούς Βουτζά και Σεβδικίου καθώς η υποχρέωση δημιουργίας  ακάλυπτου χώρου στο πίσω μέρος του οικοπέδου, οδήγησαν στην ελεύθερη τοποθέτηση του κτιρίου ώστε να μην βρίσκεται σε επαφή με τα γειτονικά κτίρια. Έτσι παρότι βρίσκεται σε μια πυκνοδομημένη περιοχή με συνεχές σύστημα και υψηλό συντελεστή δόμησης, το κτίριο είναι ουσιαστικά "πανταχόθεν ελεύθερο" με άμεση συνέπεια στον φυσικό φωτισμό και αερισμό των χώρων, καθώς και στην ελεύθερη ογκοπλαστική αντιμετώπιση του.

Η βασική ιδέα ήταν η δημιουργία ενός περιγράμματος κτιρίου το οποίο να αυξομειώνεται ανά όροφο προσαρμοζόμενο κάθε φορά στις λειτουργικές ανάγκες της κάθε ιδιοκτησίας, ενώ παράλληλα να δίνει τη δυνατότητα τοποθέτησης ενός διαμερίσματος τεσσάρων υπνοδωματίων σε κάθε ένα από τους τέσσερις πάνω ορόφους και δύο μικρών διαμερισμάτων στους δύο κάτω ορόφους. Το τελικό αισθητικό αποτέλεσμα ήταν  η δημιουργία ενός ιδιαίτερα δυναμικού όγκου με έντονη πλαστικότητα η οποία επιτείνεται από την χρήση διαφορετικών χρωμάτων και υλικών. Στα συμβατικά υλικά όψεων όπως το επίχρισμα και τα τυπικά κουφώματα αλουμινίου προστέθηκε το γαλβανισμένο χαλύβδινο πλέγμα σε μεταλλικά πλαίσια ως κιγκλίδωμα, το εμφανές οπλισμένο σκυρόδεμα το οποίο χρησιμοποιήθηκε για την διαφοροποίηση του όγκου του 5ου, και οι εξωτερικές ηλεκτρικά κινούμενες περσίδες αλουμινίου για την σκίαση του μεγάλου ενιαίου κουφώματος του 5ου ορόφου.

Λειτουργικά το κτίριο περιλαμβάνει τέσσερα μεγάλα και τέσσερα μικρά διαμερίσματα, τέσσερις κλειστές και πέντε ανοικτές θέσεις στο ισόγειο, εννέα αποθήκες, έξι θέσεις στάθμευσης στο υπόγειο και δύο ιδιόχρηστους υπαίθριους χώρους στο δώμα για τους δυο τελευταίους ορόφους.

Για την κατασκευή χρησιμοποιήθηκε η μέθοδος της αντιπαροχής μέσω κοινοπραξίας στην οποία οι Βασίλης και Κώστας Κυριάκου συμμετείχαν κατά 100%.

Πενταώροφο Κτίριο Κατοικιών

Ιάσωνος 33, Παλαιό Φάληρο
Πενταώροφο Κτίριο Κατοικιών

Πενταώροφο Κτίριο Κατοικιών

Το κτίριο κατασκευάσθηκε σε οικόπεδο εμβαδού Ε: 236τ.μ. στην περιοχή της Αμφιθέας στο Παλαιό Φάληρο. Χαρακτηριστικό της περιοχής είναι η αραιή δόμηση και η ύπαρξη αρκετών ελεύθερων χώρων.

Κάνοντας χρήση των ευεργετικών διατάξεων του Γ.Ο.Κ. για τα οικόπεδα μικρού πλάτους όπως αυτό, το κτίριο απομακρύνθηκε από τα πλάγια όρια του οικοπέδου διαμορφώνοντας ευνοϊκές συνθήκες φωτισμού για τους εσωτερικούς χώρους. Παράλληλα ο όγκος του κτιρίου “απελευθερώθηκε” ώστε να μπορεί να αυξομειώνεται ανά όροφο, ανάλογα με τις λειτουργικές ανάγκες του κάθε διαμερίσματος, δημιουργώντας έτσι το χαρακτηριστικό του κτιρίου που είναι η αλληλεπίθεση όγκων και εξωστών διαφορετικού μεγέθους και χρώματος.

Λειτουργικά, το κτίριο περιλαμβάνει ένα διαμέρισμα 50 τ.μ. στον 1ο όροφο, τέσσερα οροφοδιαμερίσματα διαφορετικού μεγέθους στους υπόλοιπους ορόφους, δύο ανοικτές θέσεις στάθμευσης στο ισόγειο και τρεις στο υπόγειο.

Εκτός από τη χρήση διαφορετικών χρωμάτων για τον τονισμό των διαφορετικών όγκων, χαρακτηριστικό του κτιρίου είναι η τοποθέτηση μεταλλικών πλαισίων με διάφανα κρύσταλλα ασφαλείας ως κιγκλιδώματα στους εξώστες. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την ανάδειξη του όγκου του κτιρίου, τη διαφάνεια από και προς το κτίριο και την ανεμπόδιστη θέα των υψηλότερων ορόφων προς τη θάλασσα.

Τριώροφο Κτίριο Κατοικιών

Νικηταρά 44 & Ελευθερίας, Αγ. Δημήτριος
Τριώροφο Κτίριο Κατοικιών

Τριώροφο Κτίριο Κατοικιών

Το κτίριο κατακευάσθηκε σε γωνιακό οικόπεδο εμβαδο 171τ.μ. σύστημα και συντελεστή δόμησης 1,4. Το σχήμα του οικοπέδου, ο νοτιοανατολικός προσανατολισμός του, η επιλογή του μέγιστου δυνατού ακάλυπτου χώρου σε συνδυασμό με την τοποθέτηση του κλιμακοστασίου κεντροβαρικά στο οικόπεδο, βοήθησαν στην άριστη εκμετάλλευση των οφέλειμων χώρων και στο πολύ καλό φυσικό φωτισμό και αερισμό τους.

Το κτίριο περιλαμβάνει τρία οροφοδιαμερίσματα, δύο κλειστές θέσεις στάθμευσης στο ισόγειο, ανοικτές θέσεις στάθμευσης στην pilotis και αποθήκες με μηχανολογικούς χώρους στο υπόγειο. Στο υπόγειο δημιουργήθηκε επίσης ένας ενιαίος χώρος γραφείου, ο οποίος φωτίζεται μέσω μεγάλων υαλοστάσιων από τον ακάλυπτο χώρο και έχει ανεξάρτητη είσοδο από το δρόμο.

Το κτίριο κατασκευάσθηκε με τη μέθοδο της αντιπαροχής μέσω κοιναπραξίας, στην οποία οι Βασίλης και Κώστας Κυριάκου συμμετείχαν σε ποσοστό 50%.

Πενταώροφο Κτίριο Κατοικιών

Σαράφη, Νέα Σμύρνη
Πενταώροφο Κτίριο Κατοικιών

Πενταώροφο Κτίριο Κατοικιών

Το κτίριο χτίστηκε σε μικρό οικόπεδο 148τ.μ. στη Νέα Σμύρνη με συνεχές σύστημα δόμησης και συντελεστή δόμησης 2,4. Η οδός Σαράφη έχει πλάτος 8.00 μέτρα και έντονη κλίση. Τα χαρακτηριστικά του οικοπέδου επέβαλαν -μονοσήμαντη ογκοπλαστικά αλλά και σε επίπεδο κάτοψης- επίλυση του κτιρίου μέσω του ιδεατού στερεού και του υποχρεωτικού ακάλυπτου χώρου. Μέσω της ενοποίησης των εξωστών ανά δύο ορόφους, της χρήσης του χρώματος αλλά και υλικών όπως η διάτρητη λαμαρίνα και η πέτρα, έγινε προσπάθεια ανάδειξης του κτιρίου σε σχέση με το γειτονικό κτισμένο περιβάλλον.

Το κτίριο αποτελείται από πέντε ανεξάρτητα οροφοδιαμερίσματα, έχει ένα κλειστό garage στην pilotis και επιπλέον τρεις θέσεις στάθμευσης στο υπόγειο, με αποθήκες και μηχανολογικούς χώρους και χτίστηκε με το σύστημα της αντιπαροχής. Για την κατασκευή του κτιρίου έγινε σύσταση κοινοπραξίας, στην οποία οι Βασίλης και Κώστας Κυριάκου συμμετείχαν κατά 40%.

Πενταώροφο Κτίριο Κατοικιών

Ασκληπιού 58 & Μιαούλη, Παλαιό Φάληρο
Πενταώροφο Κτίριο Κατοικιών

Πενταώροφο Κτίριο Κατοικιών