ICAP Α. Ε.

Κτίριο Γραφείων, Καλλιθέα
ICAP Α. Ε.

ICAP Α. Ε.

Η εταιρία ICAP Α.Ε. αγόρασε το κτίριο στη συμβολή των οδών Ελ. Βενιζέλου και Λαγουμιτζή στη Καλλιθέα με σκοπό να το ανακατασκευάσει πλήρως και να στεγάσει σε αυτό το σύνολο των υπηρεσιών της, οι οποίες ήταν έως τότε διασκορπισμένες σε διάφορα κτίρια της Αθήνας.

Το πολύπλοκο κτιριολογικό πρόγραμμα, η παλαιότητα του κτηρίου, το “σφικτό” χρονοδιάγραμμα μελέτης-κατασκευής και ο περιορισμένος προϋπολογισμός του έργου, ήταν εξαρχής μία πρόκληση.

Μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα έγινε καταγραφή του υπάρχοντος προσωπικού ανά τμήμα, των απαιτήσεων και των μελλοντικών αναγκών τους, και αποτύπωση του υπάρχοντος εξοπλισμού για μεταφορά του στο υπό ανακατασκευή κτίριο. Όλα τα δεδομένα αναλύθηκαν, αποτυπώθηκαν υπό μορφή προτάσεων και αφού εγκρίθηκαν από τη διοίκηση της εταιρίας, προχώρησαν προς υλοποίηση.

Η εφαρμογή σύγχρονου μηχανολογικού εξοπλισμού και ηλεκτρονικών συστημάτων υψηλής τεχνολογίας στο υπάρχον κέλυφος ενός κτιρίου γραφείων της δεκαετίας του 1970, ήταν επίσης μία σημαντική παράμετρος. Το συγκεκριμένο κτίριο αποτελούσε τυπικό δείγμα κτιρίου γραφείων της εποχής του και κατασκευάσθηκε σε αρχικά σχέδια του αρχιτέκτονα Δημoσθένη Μολφέση, για να στεγάσει τα κεντρικά γραφεία της εταιρίας Shell. Από τότε έχει δεχθεί πολλές επεμβάσεις.

Το σημαντικότερο πρόβλημα ήταν το χαμηλό ύψος των ορόφων και οι διελεύσεις των νέων μηχανολογικών εγκαταστάσεων. Αποξηλώθηκαν όλα τα υαλοπετάσματα των όψεων, οι ψευδοροφές, τα δάπεδα, ο απαρχαιωμένος μηχανολογικός εξοπλισμός και ενισχύθηκε ο φέρων οργανισμός σε διάφορα σημεία.

Με σεβασμό στο υπάρχον αρχιτεκτονικό κέλυφος διατηρήθηκαν οι όψεις εμφανούς σκυροδέματος αλλά και τα έργα τέχνης που υπήρχαν αποτυπωμένα σε αυτές καθώς και οι διακοσμητικές επενδύσεις πλακιδίων στο χώρο του ισογείου. Σε αντίθεση με το υπάρχον υαλοπέτασμα στο οποίο κυριαρχούσε η έννοια της κατακορυφότητας και ο κατακερματισμός της όψης, στο νέο υαλοπέτασμα δόθηκε έμφαση στην οριζόντια διάσταση με την κατάργηση των κατακόρυφων εξωτερικών στοιχείων του υαλοπετάσματος και έγινε προσπάθεια ενοποίησης του όγκου του κτιρίου μέσω της δημιουργίας πλαισίων από τσιμεντοσανίδα στις όψεις του.

Το υαλοπέτασμα αλουμινίου είναι semi structural με προβαλλόμενα τμήματα. Στα “τυφλά τμήματα” των όψεων κατασκευάσθηκαν στηθαία γυψοσανίδας εσωτερικά, ενώ εξωτερικά τοποθετήθηκαν υαλοπίνακες βαμμένοι εσωτερικά στο χρώμα της εταιρίας, ώστε τελικά να προκύπτουν συνεχείς οριζόντιες τυφλές ζώνες σε όλο το μήκος κάθε όψης και σε χρώμα μπλέ.

Στο ισόγειο και στο χώρο της κεντρικής εισόδου το δάπεδο από μαύρο γρανίτη διατηρήθηκε, ενώ στους τοίχους χρησιμοποιήθηκε ξυλεπένδυση με οριζόντιες σκοτίες ανοξείδωτου χάλυβα.

Λειτουργικά στους δύο πρώτους ορόφους διατάχθηκε το τηλεφωνικό κέντρο (call centre) μια πολύ σημαντική υπηρεσία της εταιρίας με 250 θέσεις εργασίας, ανά όροφο, σε ειδικά έπιπλα (telephone booths) που σχεδιάσθηκαν για τη μέγιστη εκμετάλλευση της κάτοψης του κτιρίου. Στον 3ο και 4ο όροφο τοποθετήθηκαν τα τμήματα παραγωγής εκδόσεων, πωλήσεων και marketing, ενώ στον 5ο όροφο εγκαταστάθηκε το οικονομικό τμήμα και η διοίκηση της εταιρίας. Στο δώμα δημιουργήθηκε το κυλικείο με πέργκολα περιμετρικά, από την οποία μπορεί κανείς να απολαύσει τη θέα προς το λόφο του Φιλοπάππου αλλά και όλης της γύρω περιοχής.

kbkyriakou

Μελετητικό Γραφείο, Νέα Σμύρνη
kbkyriakou

kbkyriakou

Χώρος Πολλαπλών Χρήσεων

Καλλιθέα
Χώρος Πολλαπλών Χρήσεων

Χώρος Πολλαπλών Χρήσεων

Πρόκειται για ισόγειο χώρο πρώην καταστήματος σε πολυκατοικία κατασκευής 1983 ο οποίος θα μετατραπεί σε χώρο πολλαπλών χρήσεων. Πρόθεση του ιδιοκτήτη είναι να δημιουργήσει καταρχήν ένα μικρό ερασιτεχνικό μηχανουργείο, με την δυνατότητα εισόδου οχημάτων, ενώ μελλοντικά τμήμα του χώρου θα λειτουργήσει ως μικρό studio ηχογραφήσεων.
Η μελέτη προβλέπει:
• ηχομονωτικές επενδύσεις οροφών και τοίχων με διπλή γυψοσανίδα με πετροβάμβακα και ειδικά ελαστικά ηχομονωτικά στηρίγματα ώστε να αποτραπεί η όχληση προς τα γειτονικά διαμερίσματα
• αντικατάσταση των εξωτερικών κουφωμάτων με νέα θερμοδιακοπτόμενα κουφώματα αλουμινίου και περιελισσόμενα εξωτερικά ρολά αλουμινίου βαρέως τύπου.
• μετατροπή του WC σε λουτρό
• δημιουργία μικρής κουζίνας.
• επισκευή του μωσαϊκού δαπέδου από ρηγματώσεις και την επίστρωση με αντιολισθηρό εποξειδικό δάπεδο.

Photosenses

Κατάστημα Φωτογραφικών Ειδών, Νέα Σμύρνη
Photosenses

Photosenses

Σκοπός της ανακαίνισης ήταν η αναδιάταξη λειτουργίας του καταστήματος ώστε να υπάρχει σαφής διαχωρισμός μεταξύ των παρεχομένων υπηρεσιών αλλά και η δημιουργία ενός ιδιαίτερου αρχιτεκτονικού ύφους το οποίο να χαρακτηρίζει το κατάστημα. Σημαντικός παράγοντας ήταν επίσης ο ιδιαίτερα χαμηλός προϋπολογισμός και το πολύ σφικτό χρονοδιάγραμμα καθώς το κατάστημα βρισκόταν σε λειτουργία στην φάση της κατασκευής. Πρόκειται για ισόγειο κατάστημα, μεγάλου εσωτερικού ύψους με πρόσοψη σε πλατεία, τμήμα του οποίου καταλαμβάνεται από πατάρι το οποίο ως τότε παρέμενε κλειστό.

Ο κύριος διώροφος χώρος στην είσοδο του καταστήματος χωρίστηκε με ολόσωμα διαχωριστικά από αμμοβολημένο κρύσταλλο, από τον χώρο που βρίσκονται τα μηχανήματα εκτύπωσης. Στο χώρο των μηχανημάτων κατασκευάσθηκε μεταλλική σκάλα προς το πατάρι όπου δημιουργήθηκε ένα εργαστήριο επεξεργασίας εικόνας και video. Έτσι η επαφή με το κοινό περιορίσθηκε στο χώρο της εισόδου όπου δημιουργήθηκε καθιστικό και τοποθετήθηκαν μεγάλες οθόνες για την προβολή υλικού. Στην περίμετρο του χώρου δημιουργήθηκαν εσοχές με κρυφό φωτισμό που λειτουργούν ως εκθετήρια. Με την αφαίρεση κατασκευών, όπως οι φωτιζόμενες ταμπέλες από την πρόσοψη, το κατάστημα ανοίχθηκε προς την πλατεία και έγινε πλήρης εκμετάλλευση του διώροφου ύψους πρόσοψης που διέθεται.

Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στην γραφιστική απεικόνιση-σηματοδότηση στο εσωτερικό αλλά και στην πρόσοψη του καταστήματος με την χρήση εικόνων-συμβόλων που παραπέμπουν στην λειτουργία του καταστήματος. Το δάπεδο και οι εσοχές των τοίχων επενδύθηκαν με ξύλο laminated δρυς DKP, ενώ οι τοίχοι επενδυθήκαν με γυψοσανίδα με ειδική χάραξη, ώστε να δημιουργούνται εσοχές μεταβλητού βάθους ως εκθετήρια. Εκτός του κρυφού περιμετρικού φωτισμού από την οροφή αναρτήθηκαν σε διάφορα ύψη λευκά σφαιρικά φωτιστικά για τον γενικό φωτισμό του χώρου, τα οποία κατά τις ώρες λειτουργίας του δίνουν στο κατάστημα ένα ιδιαίτερο αισθητικό αποτέλεσμα από την πλευρά της πλατείας.

Τριώροφο Κτίριο Κατοικιών

Άνω Πετράλωνα
Τριώροφο Κτίριο Κατοικιών

Τριώροφο Κτίριο Κατοικιών

Πρόκειται για  νέα τριώροφη οικοδομή με pilotis, δώμα και υπόγειο στα Άνω Πετράλωνα σε οικόπεδο 160 τ.μ. με συνεχές σύστημα δόμησης και μέγιστο ύψος 11.00 μ. να εξαντλείται ο  Σ.Δ. και χωρίς την χρήση ημιυπαίθριων χώρων. Λόγω της γειτνίασης του οικοπέδου με το ιστορικό κέντρο της Αθήνας απαιτήθηκε έγκριση της "Εφορείας προϊστορικών και κλασσικών αρχαιοτήτων" και της "Εφορείας νεωτέρων μνημείων".

Περιλαμβάνει τρία ανεξάρτητα οροφοδιαμερίσματα των 103 τ.μ. με καθιστικό, κουζίνα, λουτρό, wc, και τρία δωμάτια στους ορόφους, τρείς ανοικτές θέσεις στάθμευσης στο ισόγειο και αποθήκες με μηχανοστάσιο ανελκυστήρα στο υπόγειο. Το επιτρεπόμενο ύψος 11.00μ εξαντλείται και δεν υπάρχει δυνατότητα κατασκευής απόληξης κλιμακοστασίου στο δώμα με τους ισχύοντες κανονισμούς της περιοχής. Για τον λόγο αυτό η επίσκεψη του δώματος γίνεται μέσω καταπακτής.

 Όσον αφορά την μορφή του κτιρίου στην όψη της Φιλώτα κυριαρχεί ο όγκος των ερκερ του 2ου και 3ου ορόφου τα οποία εξέχουν του όγκου του κτιρίου και ως το όριο της οικοδομικής γραμμής. Κεντρικά στην όψη του κτιρίου και επί των εξωστών κατασκευάστηκε ερμάριο με περσίδες αερισμού στο οποίο εντάσσονται οι λέβητες φυσικού αερίου, τα κλιματιστικά και λοιπές μηχανολογικές διελεύσεις. Στην ίδια θέση τοποθετούνται ελεύθεροι, εξωτερικά, οι καπναγωγοί των τζακιών οι οποίοι αποτελούν κεντρικό στοιχείο της σύνθεσης και εξέχουν σημαντικά του ύψους του κτιρίου.

Διαμέρισμα 5ου Ορόφου

Νέα Σμύρνη
Διαμέρισμα 5ου Ορόφου

Διαμέρισμα 5ου Ορόφου

Το συγκεκριμένο διαμέρισμα σχεδιάστηκε ώστε να εξυπηρετεί τις ανάγκες πενταμελούς οικογένειας και αποτέλεσε λειτουργικά τη βάση σχεδιασμού πάνω στην οποία δομήθηκε η εξαώροφη πολυκατοικία στην οποία ανήκει. Έχοντας ως βάση ένα τυπικό διαμέρισμα τεσσάρων υπνοδωματίων και ακολουθώντας το φέροντα οργανισμό του κτιρίου μελετήθηκε μια ανεξάρτητη κατοικία η οποία διαφοροποιείται αισθητικά, κατασκευαστικά, αλλά και προς το μηχανολογικό εξοπλισμό της από το υπόλοιπο κτίριο.

Λειτουργικά το διαμέρισμα χωρίζεται σε τρεις ζώνες:

Η πρώτη αποτελείται από έναν ενιαίο χώρο διαστάσεων 11.50x5.00 με την κουζίνα, την τραπεζαρία και το καθιστικό με το τζάκι. Στο χώρο κυριαρχεί το ενιαίο κούφωμα μήκους 10.00 μ. το οποίο έχει νοτιανατολικό προσανατολισμό και σκιάζεται εξωτερικά με ηλεκτρικά κινούμενες περσίδες πλάτους 60 εκατοστών. Ο χώρος εκτονώνεται λειτουργικά προς ένα βορινό και ένα νότιο εξώστη, οι οποίοι χρησιμοποιούνται σε διαφορετικές ώρες της ημέρας και του χρόνου και εξυπηρετείται από ένα wc.

H δεύτερη ζώνη αποτελείται από ένα κύριο υπνοδωμάτιο με νότιο προσανατολισμό με ανεξάρτητο λουτρό και γκαρνταρόμπα και τρία παιδικά υπνοδωμάτια με δικό τους λουτρό. Τα δύο παιδικά υπνοδωμάτια έχουν συνεννωθεί ώστε να δημιουργήσουν ένα ενιαίο παιδότοπο 3.00x6.00 με δυνατότητα διαχωρισμού στο μέλλον ώστε να καλύπτονται οι ανάγκες και των τριών παιδιών της οικογένειας.

Η τρίτη ζώνη αποτελεί το χώρο θερινής διαβίωσης της οικογένειας στο δώμα της πολυκατοικίας με απεριόριστη θέα προς τη θάλασσα και τον Υμηττό και έχει εμβαδό 50τ.μ. Περιλαμβάνει μικρή στεγασμένη κουζίνα, barbeque και πέργκολα για τον σκιασμό. Η πρόσβαση γίνεται μέσω ανεξάρτητου εσωτερικού κλιμακοστασίου.

Αισθητικά η κατοικία προβάλεται ως ένας ενιαίος όγκος από ανεπίχριστο σκυρόδεμα διαστάσεων 15.00x6.00, στον οποίο υπάρχει μια διαμήκης σχισμή για τη διαμόρφωση του συνεχόμενου κουφώματος του χώρου διημέρευσης.

Κατασκευαστικά το επίχριστο σκυρόδεμα έχει χρησιμοποιηθεί και εσωτερικά στο στηθαίο του βορινού εξώστη, στον οποίο έχει προστεθεί και κρύσταλλο triplex για ασφάλεια αλλά και στα δύο κεντρικά υποστυλώματα που έχουν παραμείνει ανεπίχριστα. Σε όλους τους χώρους έχει γίνει χρήση ψευδοροφών γυψοσανίδας για τις μηχανολογικές διελεύσεις, ενώ έχει τοποθετηθεί ξύλινο δάπεδο καρυδιάς στους χώρους διημέρευσης και δάπεδο από λευκό ξύλο δεσποτάκι στα υπνοδωμάτια. Στους εξώστες έχει γίνει ειδική κατασκευή για τη δημιουργία deck από ξύλο iroko. Η εστία τζακιού διαμορφώθηκε συνεπίπεδα με το υπόλοιπο δάπεδο από κονίαμα μαύρης ηφαιστιακής λάβας. Όλα τα σταθερά έπιπλα του χώρου διημέρευσης, τα έπιπλα της κουζίνας, καθώς και οι εσωτερικές θύρες, είναι από λευκή λάκα.

Μηχανολογικά η κατοικία εξυπηρετείται από λέβητα φυσικού αερίου για τη θέρμανση και το ζεστό νερό χρήσης, σε συνδυασμό με ηλιακό θερμοσίφωνα. Οι χώροι θερμαίνονται από σύστημα ενδοδαπέδιας θέρμανσης και ψύχονται με κεντρικό σύστημα κλιματισμού VRV  με εξωτερική μονάδα στο δώμα και επτά εσωτερικές μονάδες.

Μικρή Διώροφη Κατοικία

Σκαλάνι, Ηράκλειο Κρήτης
Μικρή Διώροφη Κατοικία

Μικρή Διώροφη Κατοικία

Στον οικισμό του Σκαλανίου Ηρακλείου Κρήτης και σε οικόπεδο 20τ.μ. είχε κατασκευαστεί σε άγνωστο χρόνο μικρή κατοικία σε δύο επίπεδα εκμεταλλευομένη το σύνολο της κάλυψης του οικοπέδου με φέρουσα τοιχοποιία και πλάκες οπλισμένου σκυροδέματος.

Το κτίσμα μετασκευάστηκε σε κατοικία διακοπών για πενταμελή οικογένεια. Δεν έγιναν αλλαγές στην χωροθέτηση κουζίνας, λουτρού εσωτερικής σκάλας, καθώς και στην θέση των ανοιγμάτων, ώστε να μην επιβαρυνθεί η στατική επάρκεια του κτίσματος. Λόγω της φθοράς του χρόνου και της κακής υπάρχουσας κατασκευής απαιτήθηκε η πλήρης αποξήλωση κουφωμάτων, δαπέδων, εσωτερικής τοιχοποιίας, κουζίνας και λουτρού, η επισκευή της πλάκας σκυροδέματος οροφής και του σιδηρού οπλισμού από τις φθορές της αυξημένης υγρασίας με ρητινούχα επισκευαστικά και σταθεροποιητή σκουριάς, καθώς και νέα θερμομόνωση και υγρομόνωση στο δώμα.

Ο οικισμός δεν έχει κάποια ιδιαίτερα αρχιτεκτονικά χαρακτηριστικά οπότε υπήρξε μια ελευθερία στην επιλογή υλικών και χρωμάτων. Η φέρουσα τοιχοποιία επιχρίστηκε εκ νέου εσωτερικά και εξωτερικά. Τοποθετήθηκαν κουφώματα αλουμινίου χωρίς σκούρα με μεταλλικά πλαίσια ειδικού σχεδιασμού για ασφάλεια και ρολά συσκότισης εσωτερικά. Στο ισόγειο υπάρχει χώρος κουζίνας και διημέρευσης και στον όροφο λουτρό και χώρος ύπνου με δύο διώροφα κρεβάτι και 5ο  συρόμενο κρεβάτι για την εξυπηρέτηση της πενταμελούς οικογένειας.

NEW DASH

Bar - Restaurant, Κηφισιά
NEW DASH

NEW DASH

Στο εμπορικό κέντρο «Αίγλη» στο κέντρο της Κηφισιάς το Bar-Restaurant  «DASH», μετά από αλλαγή διεύθυνσης, αποφασίσθηκε να ανακαινιστεί πλήρως. Το κατάστημα διαθέτει υπόγειο, ισόγειο, και όροφο, είναι γωνιακό με πρόσοψη στους εσωτερικούς πλακόστρωτους δρόμους του εμπορικού κέντρου και έχει αποκλειστική χρήση τμημάτων του πεζοδρόμου για την τοποθέτηση τραπεζοκαθισμάτων και την κατασκευή πέργκολας.

Στον εσωτερικό χώρο του ισογείου τοποθετήθηκε το Βar, το γκισέ του ταμείου, τα ψυγεία των κρασιών  και ο κλειστός χώρος πλύσης των πιάτων. Η εσωτερική σκάλα οδηγεί στο υπόγειο όπου βρίσκεται ο κεντρικός χώρος της κουζίνας και στον όροφο όπου υπάρχουν χώροι υγιεινής, παρασκευαστήριο, γραφείο και αποθήκη. Η όψη του καταστήματος ανοίγει πλήρως ώστε τους καλοκαιρινούς μήνες να επεκτείνει την λειτουργία του στον εξωτερικό χώρο σε υπερυψωμένο επίπεδο στεγασμένο με πέργολα.

Στο εσωτερικό κυριαρχεί η αίσθηση του ξύλου wenge το οποίο χρησιμοποιήθηκε στο δάπεδο, στη σκάλα, στο έπιπλο του Βar και στα υπόλοιπα σταθερά έπιπλα. Στην οροφή δημιουργήθηκαν επιμήκεις εσοχές μέσα στις οποίες τοποθετήθηκαν τα φωτιστικά σώματα (spots). Στα λουτρά κατασκευάσθηκαν μαρμάρινοι ολόσωμοι πάγκοι ειδικής κατασκευής.

Μονοκατοικία

Σπάτα, Αττική
Μονοκατοικία

Μονοκατοικία

Το κτίριο κατασκευάζεται στην περιοχή των Σπάτων στα Μεσόγεια Αττικής σε οικόπεδο 4.000τ.μ. εκτός σχεδίου. Στο συγκεκριμένο έργο ζητήθηκε από τον ιδιοκτήτη ο επανασχεδιασμός του κτιρίου εσωτερικά και εξωτερικά μέχρι την έκδοση της οικοδομικής άδειας, σε συνδυασμό με την επίβλέψη και την παροχή υπηρεσιών συμβούλου σε οικονομοτεχνικά θέματα που αφορούν στην κατασκευή. Η ύπαρξη οικοδομικής άδειας περιόρισε αρκετά τις δυνατότητες επανασχεδιασμού του όγκου και της θέσης του κτιρίου στο οικόπεδο.

Εν τούτοις, έγινε προσπάθεια ανάδειξης των λειτουργικών όγκων του κτιρίου και διαχωρισμού των στεγών. Η στέγη του κεντρικού τμήματος του κτιρίου μετατράπηκε σε μονόρριχτη και όλος ο όγκος υπερηψώθηκε και επενδύθηκε με πέτρα βάση των επιθυμιών του χρήστη.

Γύρω από αυτόν οι χώροι του καθιστικού και των υπνοδωματίων στεγάσθηκαν με δίρριχτες στέγες και επιχρίσθηκαν εξωτερικά. Ο όγκος της κεντρικής στέγης επεκτάθηκε δημιουργώντας προστατευμένο χώρο για την είσοδο στο κτίριο. Η είσοδος στο οικόπεδο μετατοπίσθηκε ώστε να βρίσκεται κεντρικά και απέναντι από την είσοδο του κτιρίου. Για τη σήμανση της πορείας εισόδου στο κτίριο και για τη στέγαση του χώρου εκτόνωσης του καθιστικού σχεδιάσθηκαν νέες πέργκολες.

Εσωτερικά και σε συνεργασία με τον ιδιοκτήτη επανασχεδιάσθηκαν αρκετά τμήματα της κατοικίας. Το ισόγειο περιλαμβάνει καθιστικό, κουζίνα, τραπεζαρία, λουτρό, wc ξένων, δύο παιδικά υπνοδωμάτια και ένα κύριο υπνοδωμάτιο με δικό του λουτρό και ιματιοθήκη. Με την υπερύψωση της στέγης στο υψηλότερό της σημείο δημιουργήθηκε χώρος γραφείου προσβάσιμος από εσωτερική ξύλινη σκάλα. Στο υπόγειο υπάρχει γυμναστήριο, δωμάτιο υπηρεσίας και χώρος παιχνιδιού, τα οποία έχουν φυσικό φωτισμό μέσω cart anglaise, ένα λουτρό, αποθήκη, κεντρικός μηχανολογικός χώρος και υπόγειος χώρος στάθμευσης δύο οχημάτων.

Μορφολογικά έγινε προσπάθεια αποδυνάμωσης του κυρίαρχου ρόλου των στεγών στο κτίριο, ώστε να αναδειχθούν οι διαφορετικοί όγκοι του. Για το σκοπό αυτό έγινε χρήση κρυφών καναλιών απορροής των ομβρίων υδάτων των στεγών, τα οποία αποκρύπτουν τα όρια της κεραμοσκεπής ενώ επίσης χρησιμοποιήθηκαν κεραμίδια σε γκρι χρώμα.

Σημαντικά μορφολογικά στοιχεία αποτελούν επίσης η χρήση εμφανούς σκυροδέματος σε πρέκια και ποδιές κουφωμάτων στις όψεις που επενδύθηκαν με πέτρα, καθώς και η εμφανής ξύλινη στέγη εσωτερικά στην περιοχή της κουζίνας και του καθιστικού.

Παραδοσιακή Διώροφη Κατοικία

Σκαλοχώρι, Λέσβος
Παραδοσιακή Διώροφη Κατοικία

Παραδοσιακή Διώροφη Κατοικία

Στον παροδοσιακό οικισμό του Σκαλοχωρίου στη Λέσβο και σε οικόπεδο 200τ.μ., είχαν κατασκευαστεί σε άγνωστο χρόνο δύο ανεξάρτητα λιθόκτηστα κτίσματα με τετράρριχτες στέγες, τα οποία αποτελούσαν μια ενιαία λειτουργική ενότητα. Το βόρειο ισόγειο κτίσμα περιελάμβανε το καθιστικό, την κουζίνα και το λουτρό. Το νότιο δυόροφο κτίσμα με εσωτερική σκάλα είχε μια αποθήκη χωρίς παράθυρα και τρία δωμάτια. Το 2005 τα δύο κτίσματα χωρίστηκαν σε δύο ανεξάρτητες κατοικίες. Έτσι προέκυψε η λειτουργική ανάγκη δημιουργίας μιας νέας κουζίνας και λουτρού για το δυόροφο κτίσμα. Ο τοίχος που χώριζε το χώρο της τυφλής αποθήκης του ισογείου με το χώρο εισόδου καθαιρέθηκε και το δάπεδο του ορόφου υποστηλώθηκε τοπικά με μεταλλικά στοιχεία. Διανοίχθηκε μικρό παράθυρο για φωτισμό και αερισμό προς τη γειτονική ιδιοκτησία για τη διαμόρφωση της νέας κουζίνας και του λουτρού. Παράλληλα τμήματα της κατασκευής όπως η στέγη και τα εσωτερικά δάπεδα αντικαταστάθηκαν λόγω της φυσικής φθοράς του χρόνου και το κτίσμα στεγανώθηκε εξωτερικά στη βάση του, ώστε να αποκλεισθούν οι υγρασίες από τις γειτονικές ιδιοκτησίες.

Διαμέρισμα 2ου Ορόφου

Πειραιάς
Διαμέρισμα 2ου Ορόφου

Διαμέρισμα 2ου Ορόφου

Το διαμέρισμα παραμένει ημιτελές από το 1981 όταν κατασκευάστηκαν, με την 8844/1979 οικοδομική άδεια, ο φέρων οργανισμός, η εξωτερική τοιχοποιία, η εσωτερική τοιχοποιία, και μέρος των επιχρισμάτων.

Η μελέτη προβλέπει:

• την αποπεράτωση του διαμερίσματος με εσωτερική αναδιάταξη των χώρων

• την αποκατάσταση των φυσικών φθορών της κατασκευής

• την διαμόρφωση του δώματος σε ανοικτό χώρο θερινής διαβίωσης

Λειτουργικά προβλέπεται η μεταφορά της κουζίνας από τον ακάλυπτο στην όψη του κτιρίου και η ενοποίηση της με τον χώρο του καθιστικού ενώ στην θέση της θα δημιουργηθεί το δεύτερο υπνοδωμάτιο. Στην θέση που προβλεπόταν το λουτρό δημιουργείται ένα μικρότερο λουτρό για το κυρίως υπνοδωμάτιο και ένα δεύτερο λουτρό - WC για την εξυπηρέτηση του υπόλοιπου διαμερίσματος.

Κατασκευαστικά προβλέπεται:

Τοποθέτηση μόνωσης δώματος η οποία αρχικά δεν είχε κατασκευαστεί προκαλώντας φθορές στον φέροντα οργανισμό της πλάκας του δώματος.

Αποκατάσταση σιδηρού οπλισμού της πλάκας του δώματος.

Κατασκευή θερμοπρόσοψης για την θερμομόνωση περιμετρικά ολόκληρου του 2ου ορόφου.

Εγκατάσταση συστήματος θέρμανσης – ψύξης δαπέδου σε συνδυασμό με αντλία θερμότητας που θα τοποθετηθεί στο δώμα.

Για την έναρξη των εργασιών εκδόθηκε η οικοδομική άδεια 37/2013 για “παράταση ισχύος της 8844/1979, αλλαγή επιβλέποντος, τροποποίηση αρχιτεκτονικών 2ου ορόφου και προσθήκη πέργκολας στο δώμα” και έγινε ρύθμιση αυθαιρέτων κατασκευών με τον Ν4178/2013.

Διαμέρισμα 1ου Ορόφου

Άγιος Δημήτριος
Διαμέρισμα 1ου Ορόφου

Διαμέρισμα 1ου Ορόφου

Διαμέρισμα 4ου Ορόφου

Νεά Σμύρνη
Διαμέρισμα 4ου Ορόφου

Διαμέρισμα 4ου Ορόφου

Πρόκειται για την μερική ανακαίνιση-ανακατασκευή σε διαμέρισμα 4ου ορόφου κατασκευής 1971 στην Νέα Σμύρνη με χαμηλό κόστος κατασκευής.
Η μελέτη προβλέπει τις παρακάτω εργασίες :
• δημιουργία νέου δωματίου με ηχομονωτικές επενδύσεις οροφών και τοίχων με διπλή γυψοσανίδα και πετροβάμβακα και ειδικά ελαστικά ηχομονωτικά στηρίγματα ώστε να αποτρέπεται η όχληση από τα γειτονικά διαμερίσματα
• καθαίρεση τοίχων και ενοποίηση χώρου καθιστικού και τραπεζαρίας
• αποξήλωση παλαιών δαπέδων πλακιδίων και κατασκευή νέου δαπέδου με συνδυασμό ξύλου και κεραμικών πλακιδίων.

 
 
 

Διαμέρισμα 1ου Ορόφου

Νέα Σμύρνη
Διαμέρισμα 1ου Ορόφου

Διαμέρισμα 1ου Ορόφου

Πρόκειται για γωνιακό διαμέρισμα σε υπερυψωμένο 1ο όροφο πολυκατοικίας, κατασκευής 1981, σε κεντρικό σημείο της Νέας Σμύρνης με μεγάλους εξώστες, ιδιαίτερα φωτεινό.

Λόγο παλαιότητας και κακής κατασκευής υπήρχαν σημαντικές φθορές και ελλείψεις, ιδιαίτερα στο δίκτυο ύδρευσης και ηλεκτροδότησης.

Πρόθεση των ιδιοκτητών ήταν η πλήρης ανακατασκευή λουτρού και wc, και η επισκευή της υπάρχουσας κουζίνας, χωρίς ιδιαίτερες επεμβάσεις στο υπόλοιπο διαμέρισμα παράλληλα με την τήρηση σφικτού χρονοδιαγράμματος και προϋπολογισμού.

Τελικά στις εργασίες περιλαμβάνονται:

 1. Πλήρης αντικατάσταση όλου του δικτύου αποχέτευσης και ύδρευσης
 2. Αντικατάσταση ηλεκτρολογικού διακόπτου υλικού και πίνακα διανομής.
 3. Επισκευή-αντικατάσταση τμήματος των ερμαρίων κουζίνας
 4. Επισκευή των κουφωμάτων αλουμινίου
 5. Πόρτα ασφαλείας
 6. Αντικατάσταση τεντών
 7. Τρίψιμο & γυάλισμα ξύλινων πατωμάτων
 8. Χρωματισμοί

Διαμέρισμα 3ου Ορόφου

Νέα Σμύρνη
Διαμέρισμα 3ου Ορόφου

Διαμέρισμα 3ου Ορόφου

Το διαμέρισμα βρίσκεται στον τρίτο όροφο πολυκατοικίας, κατασκευής του 1973 στη Νέα Σμύρνη. Λόγω της παλαιότητας αλλά και της κακής χρήσης του από τους προηγούμενους ιδιοκτήτες είχε περιέλθει σε πολύ κακή κατάσταση.

Εν τούτοις, λόγω των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών του, όπως ο καλός φυσικός φωτισμός και ο αερισμός των χώρων, αλλά και η καλή διαρρύθμισή του, οι νέοι ιδιοκτήτες προχώρησαν στην αγορά του με  προϋπόθεση τη ριζική ανακατασκευή όλων των οικοδομικών στοιχείων.

Έγινε αντικατάσταση όλης της υδραυλικής και ηλεκτρολογικής εγκατάστασης. Τα δάπεδα από φθαρμένο μαύρο μάρμαρο επενδύθηκαν με κολλητό δρύινο δάπεδο σε όλους τους χώρους πλην του λουτρού όπου το δάπεδο επενδύθηκε με λευκό μάρμαρο Διονύσου. Τα έπιπλα κουζίνας αντικαταστάθηκαν και στους τοίχους τόσο της κουζίνας όσο και του μπάνιου τοποθετήθηκε γκρι ψηφίδα. Στο δε μπάνιο έγινε ιδιαίτερη κατασκευή διαμόρφωσης του νιπτήρα από μάρμαρο Διονύσου.

Διαμέρισμα 6ου Ορόφου

Παλαιό Φάληρο
Διαμέρισμα 6ου Ορόφου

Διαμέρισμα 6ου Ορόφου

Το συγκεκριμένο διαμέρισμα βρίσκεται στον 6ο και τελευταίο όροφο πολυκατοικίας της δεκαετίας του 1970 στην οδό Αίαντος στο Παλαιό Φάληρο, κάθετης της παραλιακής λεωφόρου. Έχει εμβαδόν 180τ.μ. και 170τ.μ. εξώστες, ενώ η γειτνίαση με την παραλιακή λεωφόρο δίνει τη δυνατότητα άμεσης θέας στη θάλασσα. Οι ιδιοκτήτες του επέλεξαν να το ανακαινίσουν αποκαθιστώντας τις φθορές που είχε υποστεί από το χρόνο, χωρίς ιδιαίτερες αλλαγές στη λειτουργία του χώρου του.

Έγινε αντικατάσταση κουφωμάτων, πλήρης αλλαγή κουζίνας, λουτρού, wc, επίστρωση πλακιδίων KLINKER στο σύνολο των εξωστών, κατασκευάσθηκαν νέες πέργκολες και τοποθετήθηκαν νέα εξωτερικά φωτιστικά. Τα υπάρχοντα ξύλινα δάπεδα διατηρήθηκαν και αποκαταστάθηκαν τοπικά. Επίσης η μόνωση των δωματίων αντικαταστάθηκε πλήρως.

Ισόγειο Διαμέρισμα

Νέα Σμύρνη
Ισόγειο Διαμέρισμα

Ισόγειο Διαμέρισμα

 • Περισσότερες Φωτογραφιες
 • Θέση: Δαρδανελλίων, Νέα Σμύρνη
 • Μελέτη Επίβλεψη: kbkyriakou
 • Έτος: 2003
 • Επιφάνεια: 135m2. κατοικία + 90m2 περιβάλλων χώρος

Το συγκεκριμένο έργο αφορά στη συνένωση δύο μικρών διαμερισμάτων στο ισόγειο τετραόροφης οικοδομής στη Νέα Σμύρνη. Το αρχικό κτίσμα της δεκαετίας του 1930 είχε κατασκευασθεί με φέρουσα τοιχοποιία από πέτρες εξωτερικά, συμπαγή τούβλα εσωτερικά και πλάκα οπλισμένου σκυροδέματος. Τη δεκαετία του 1970 ακολούθησαν προσθήκες ορόφων καθ’ ύψος με την κατασκευή σκελετών οπλισμένου σκυροδέματος χωρίς την κατεδάφιση του αρχικού κτίσματος.

Για τη διαμόρφωση μια άνετης και λειτουργικής κάτοψης η εσωτερική φέρουσα τοιχοποιία καθαιρέθηκε και η πλάκα οροφής στηρίχθηκε σε μεταλλική κατασκευή. Η εσωτερική φέρουσα τοιχοποιία αποκαλύφθηκε, αρμολογήθηκε και αναδείχθηκε εσωτερικά του διαμερίσματος με τη χρήση φωτισμού στο δάπεδο. Επίσης τοποθετήθηκε ανελκυστήρας στο φρεάτιο που προϋπήρχε αλλά ως τότε παρέμενε ανενεργό. Για την πρόσβαση στον ανελκυστήρα έγινε μια νέα διαμόρφωση στην είσοδο που εξυπηρετούσε επίσης το νέο ισόγειο διαμέρισμα καθώς και το υπάρχον κλιμακοστάσιο.

Στο δάπεδο του νέου διαμερίσματος διανήχθηκε οπή για τη δημιουργία μελλοντικής σκάλας, η οποία θα συνδέει το διαμέρισμα με το υπερυψωμένο υπόγειο που ως τότε λειτουργούσε ως εργαστήριο με σκοπό τη μελλοντική επέκταση του διαμερίσματος.

Ο περιβάλλον χώρος αναδιαμορφώθηκε πλήρως όσον αφορά τη λειτουργία αλλά και τα υλικά του. Δημιουργήθηκε μια νέα είσοδος και θέσεις στάθμευσης δύο αυτοκινήτων. Τα υπάρχοντα δέντρα διατηρήθηκαν και προστέθηκαν νέα. Έγινε επίστρωση πλακιδίων Klinker και χρήση χαμηλού φωτισμού. Τα συμπαγή τούβλα της εσωτερικής τοιχοποιίας που καθαιρέθηκε χρησιμοποιήθηκαν ως επένδυση στην εξωτερική περίφραξη.

Δύο Μικρά Ισόγεια Διαμερίσματα

Ν. Σμύρνη
Δύο Μικρά Ισόγεια Διαμερίσματα

Δύο Μικρά Ισόγεια Διαμερίσματα

Πρόθεση των ιδιοκτητριών ήταν ο διαχωρισμός ισογείου διαμερίσματος 130τ.μ. το οποίο κατείχαν από κοινού, σε δυο μικρότερα διαμερίσματα προς εκμετάλλευση. Στο ισόγειο κτίσμα κατασκευής της δεκαετίας του 1930 είχε γίνει προσθήκη καθ’ ύψος δυο ορόφων με την κατασκευή νέων υποστυλωμάτων σε μεταγενέστερο χρόνο. Τμήματα της πλάκας οροφής ισογείου εδράζονταν σε φέρουσα τοιχοποιία.

Για την δημιουργία των δυο νέων διαμερισμάτων έγινε πλήρης καθαίρεση του παλαιού διαμερίσματος πλην των εξωτερικών τοίχων. Ο φέρων οργανισμός της ανωδομής διατηρήθηκε και ενισχύθηκε τοπικά, ενώ στις περιοχές που η φέρουσα τοιχοποιία έπρεπε να καθαιρεθεί έγινε αντικατάστασή της με φέρουσα μεταλλική κατασκευή. Στον ακάλυπτο χώρο υπήρχε βοηθητικό κτίσμα το οποίο κατεδαφίστηκε με σκοπό την δημιουργία του απαραίτητου χώρου της αυλής για τη λειτουργική εκτόνωση των διαμερισμάτων. Η διαμόρφωση φυτεμένης αυλής, προστατευμένης από τις γύρω πολυκατοικίες είναι ζωτικής σημασίας για  την ποιότητα ζωής των ιδιοκτητών. Η αυλή φυτεύτηκε στο σύνολό της, ενώ οι απαραίτητες σκληρές επιφάνειες επιστρώθηκαν με κυβόλιθους ή κεραμικά πλακίδια. Tμήμα  της τοιχοποιίας του κατεδαφισμένου κτίσματος διατηρήθηκε και αρμολογήθηκε, ενώ έγινε πρόβλεψη για κατασκευή πέργκολας για την αναρρίχηση φυτών. Έγινε χρήση χαμηλού φωτισμού και φωτισμού ανάδειξης της τοιχοποιίας .

Για την εξυπηρέτηση των δύο νέων διαμερισμάτων και των ορόφων δημιουργήθηκε μια νέα κοινή είσοδος. Τα διαμερίσματα έχουν από ένα υπνοδωμάτιο, ένα λουτρό και ένα ενιαίο χώρο καθιστικού και κουζίνας στον οποίο κεντρικό ρόλο παίζει ο χώρος της κουζίνας.

Διώροφη Κατοικία

Αχαρναί
Διώροφη Κατοικία

Διώροφη Κατοικία

Η περιοχή Χαραυγή Β’ στο Μενίδι στην οποία βρίσκεται το οικόπεδο 150τμ εντάχθηκε στο σχέδιο πόλης το 1990. Η περιοχή χαρακτηρίζεται από πολλά άκτιστα οικόπεδα, αυθαίρετες κατασκευές και ελλιπή χάραξη οδοποιίας. Μέσα σε αυτό το οικιστικό περιβάλλον μελετήθηκε  ένα ενιαίο κτίριο κατοικίας με σκοπό να εξυπηρετεί λειτουργικά της ανάγκες επταμελούς οικογένειας. Κατά τη φάση της αδειοδότησης έγινε χρήση των διατάξεων του νόμου 1337/1983 περί οικογενειακής στέγης (30 τμ/άτομο), ώστε τελικά η επιτρεπόμενη δόμηση να φτάσει τα 210τμ. Στο ισόγειο διατάχθηκε μια κλειστή και μία ανοιχτή θέση στάθμευσης, καθώς και ο χώρος εισόδου. Στο χώρο αυτό δημιουργήθηκε ένα ελεύθερο κλιμακοστάσιο μέσω του οποίου κινείται κανείς είτε προς το υπόγειο όπου υπάρχει μια αποθήκη, χώρος του λεβητοστασίου, είτε προς τους ορόφους όπου υπάρχουν καθιστικό και κουζίνα στον πρώτο όροφο, τέσσερα υπνοδωμάτια στο δεύτερο και ένα εσωτερικό ανεξάρτητο διαμέρισμα στον τρίτο όροφο.

Τριώροφο Κτίριο Γραφείων

Περιστέρι
Τριώροφο Κτίριο Γραφείων

Τριώροφο Κτίριο Γραφείων

Το οικόπεδο εμβαδού 214τ.μ. βρίσκεται πολύ κοντά στη συμβολή των οδών Π. Τσαλδάρη  και Θηβών στο Περιστέρι, μια περιοχή με πολύ έντονο εμπορικό χαρακτήρα και συνεπώς προσφέρεται  για χρήση γραφείων και καταστημάτων. Βασικά  ζητούμενα των ιδιοκτητών ήταν η μέγιστη δυνατή εκμετάλλευση του οικοπέδου βάσει των συντελεστών δόμησης και κάλυψης, η ευελιξία του σχεδιασμού με σκοπό την προσέλκυση διαφορετικών μορφών επαγγελματικής εκμετάλλευσης καθώς και η δυνατότητα ίσης κατανομής μεταξύ των δύο ιδιοκτητών. 

Η οδός Θεμιστοκλέους είναι κάθετη της Π. Τσαλδάρη, το οικόπεδο όμως βρίσκεται σε θέση κατάλληλη ώστε να είναι δυνατή η οπτική επαφή από και προς την Π. Τσαλδάρη. Για τον λόγο αυτό η όψη του κτιρίου έχει στραφεί κατά γωνία 10 μοιρών σε σχέση με την οικονομική γραμμή προς την Π. Τσαλδάρη και ο όγκος του κτιρίου υψώθηκε στο όριο του μέγιστου ύψους.

Η είσοδος και το κλιμακοστάσιο διατάχθηκαν στον κεντρικό άξονα του οικοπέδου ώστε οι ιδιοκτησίες να διαταχθούν ανά όροφο εκατέρωθεν τους. Στο ισόγειο υπάρχουν δυο διώροφα καταστήματα με την δυνατότητα πρόβλεψης δημιουργίας παταριού. Στους ορόφους υπάρχουν δυο ανεξάρτητα γραφεία ανά όροφο. Στο υπόγειο έχουν διαταχθεί τέσσερις  θέσεις στάθμευσης και τέσσερις ανεξάρτητες αποθήκες. Στην όψη κυριαρχούν τα ημιτελή κόκκινα πλαίσια διαφορετικού μεγέθους. Η προβολή του μικρού όγκου από την όψη του κτιρίου διασπά την αίσθηση των συνεχόμενων ανοιγμάτων που παραπέμπουν σε κτίριο γραφείων. Με την υποχώρηση των υποστυλωμάτων του ισογείου και την προβολή των υαλοστασίων των καταστημάτων στην οικοδομική γραμμή, δίνεται η αίσθηση ότι ο όγκος του κτιρίου αιωρείται.

Διαμέρισμα 5ου Ορόφου

Αγιος Δημήτριος
Διαμέρισμα 5ου Ορόφου

Διαμέρισμα 5ου Ορόφου

Το διαμέρισμα βρίσκεται στον 5ο και τελευταίο όροφο πολυκατοικίας της δεκαετίας του 1980 στον Άγιο Δημήτριο. Έχει εμβαδόν 140τ.μ. και ιδιοχρησία σε αντίστοιχη επιφάνεια στο δώμα με το οποίο επικοινωνεί με εσωτερική σκάλα. Η πολυκατοικία έχει κατασκευασθεί σε ύψωμα και μπροστά από το προαύλιο δημοτικού σχολείου με αποτέλεσμα την πολύ καλή θέα προς τον Σαρωνικό κόλπο και τον Υμηττό. Τα παραπάνω θετικά χαρακτηριστικά του διαμερίσματος οδήγησαν τους ιδιοκτήτες στο να το ανακαινίσουν πλήρως παρά την παλαιότητα του.

Μετά την αποξήλωση πολλών εσωτερικών τοίχων, οι οποίοι χώριζαν με μη λειτουργικό τρόπο τις διάφορες ενότητες του διαμερίσματος, έγινε εξαρχής χάραξη των χωρών πάνω στον άξονα βορρά-νότου ο οποίος διατρέχει κατά μήκος το διαμέρισμα. Η κίνηση αυτή είναι το βασικό συνθετικό στοιχείο εκατέρωθεν του οποίου διατάχθηκαν  ένα κύριο υπνοδωμάτιο με δικό του λουτρό, δύο παιδικά υπνοδωμάτια, και ένα παιδικό λουτρό. Οι  χώροι αυτοί αποτελούν μια ενότητα και διαχωρίζονται λειτουργικά με πόρτα από το υπόλοιπο σπίτι όπου υπάρχει λουτρό για τους ξένους, ανοιχτή κουζίνα με νησίδα, χώρος καθιστικού, ενώ δίπλα στην είσοδο βρίσκεται η σκάλα που οδηγεί στο δώμα.

Κατασκευαστικά έγινε αποξήλωση και των δαπέδων ώστε να τοποθετηθούν νέα θερμαντικά σώματα με μονοσωλήνιο σύστημα το οποίο συνδέετε με λέβητα φυσικού αερίου, ώστε τελικά να δημιουργηθεί ένα νέο πλήρως ανεξάρτητο σύστημα θέρμανσης. Η υδραυλική και ηλεκτρολογική εγκατάσταση κατασκευάσθηκαν εξαρχής. Επίσης έγινε αποξήλωση της μόνωσης του δώματος και κατασκευή θερμοπρόσοψης με σημαντικά οφέλη για το τις θερμικές απώλειες και την κατανάλωση ενέργειας.

Την περίοδο αυτή το διαμέρισμα βρίσκεται σε φάση κατασκευής.

Τριώροφο Κτίριο Κατοικιών

Βύρωνας
Τριώροφο Κτίριο Κατοικιών

Τριώροφο Κτίριο Κατοικιών

Το μικρό οικόπεδο 125τ.μ. είναι γωνιακό με βόρειο ανατολικό προσανατολισμό και βρίσκεται σε μια ιδιαίτερη πυκνοδομημένη συνοικία της Αθήνας όπως είναι ο Βύρωνας. Το κτίριο αποτελείται από ένα οροφοδιαμέρισμα 90τ.μ. με δύο υπνοδωμάτια στον πρώτο όροφο και ένα διαμέρισμα 180τ.μ. το οποίο αναπτύσσεται στο δεύτερο και τρίτο όροφο με ανεξάρτητο εσωτερικό κλιμακοστάσιο. Στην pilotis υπάρχουν τρεις ανοικτές θέσεις στάθμευσης ενώ στο υπόγειο διατάχθηκαν αποθήκες και μηχανολογικοί χώροι. Λόγω του μικρού μεγέθους του οικοπέδου δεν υπήρχε δυνατότητα ράμπας οχημάτων για χώρους στάθμευσης στο υπόγειο. Ογκοπλαστικά έγινε προσπάθεια διάσπασης του ενιαίου όγκου που δημιουργεί ο τυπικός όροφος με την εναλλαγή και ενοποίηση, ανά δύο, των όγκων των εξωστών και τη χρήση διαφορετικών χρωμάτων.

Ισόγειος Χώρος Γραφείου

Άλιμος
Ισόγειος Χώρος Γραφείου

Ισόγειος Χώρος Γραφείου

Πρόκειται για ισόγειο διόροφο χώρο, εσωτερικού ύψους 4,50 μέτρων και εμβαδού 45τ.μ. ο οποίος λειτουργούσε ως τότε ως κατάστημα. Από τον ιδιοκτήτη ζητήθηκε η μελέτη του χώρου ώστε να διαμορφωθεί σε χώρο γραφείου.

Η παλαιά όψη αποξηλώθηκε και στη θέση της δημιουργήθηκε ένας κάνναβος από εμφανείς μεταλλικές διατομές. Ως υλικό πλήρωσης των κενών χρησιμοποιήθηκε το εμφανές επενδυτικό τούβλο, κουφώματα ανοδιωμένου αλουμινίου και λαμαρίνα με εσωτερική θερμομόνωση. Εσωτερικά σε ένα τμήμα του χώρου περίπου 20τ.μ. κατασκευάσθηκε πατάρι με μεταλλική σκάλα. Τα δάπεδα ισογείου και παταριού επενδύθηκαν με ξύλο δρυός.

Εξοχική Κατοικία

Κρήνες Κορινθίας
Εξοχική Κατοικία

Εξοχική Κατοικία

Στις Κρήνες Κορινθίας και εκτός οικισμού σε οικόπεδο εμβαδού 1800τ.μ. υπήρχε ισόγεια κατοικία κατασκευής 1980 από τσιμεντόλιθους με δίρριχτη στέγη εμβαδού 40τ.μ.

Το 2005 το κτίσμα ανακατασκευάσθηκε πλήρως και επεκτάθηκε σε όροφο. Η παλαιά στέγη καθαιρέθηκε, δημιουργήθηκαν περιμετρικά πλαίσια από οπλισμένο σκυρόδεμα για την αντισεισμική θωράκιση του κτιρίου, στη συνέχεια οι περιμετρικοί τοίχοι επεκτάθηκαν καθ’ ύψος και κατασκευάσθηκε νέα δίρριχτη, ξύλινη, εμφανής εσωτερικά στέγη.

Ο εσωτερικός χώρος που δημιουργήθηκε χωρίσθηκε καθ’ ύψος με ξύλινο δάπεδο σε όροφο και ισόγειο. Στο ισόγειο ύψους 2,50 μέτρων διαμορφώθηκε το καθιστικό με το τζάκι, την κουζίνα και το λουτρό. Στον όροφο ο οποίος έχει μικρό ύψος και εξυπηρετείται από εσωτερική σκάλα διαμορφώθηκαν δύο μικρά υπνοδωμάτια και ένα wc. Στο νότιο τμήμα του κτιρίου δημιουργήθηκε υπόστεγος, προστατευμένος από τις καιρικές συνθήκες χώρος, για την υπαίθρια διαμονή κατά το μεγαλύτερο διάστημα του έτους.

Ισόγειο Διαμέρισμα

Νέο Φάληρο
Ισόγειο Διαμέρισμα

Ισόγειο Διαμέρισμα

Το ισόγειο διαμέρισμα στην αρχική του μορφή είχε δύο υπνοδωμάτια, ένα λουτρό και μεγάλη σπατάλη χώρων σε διαδρόμους κυκλοφορίας. Πρόθεση των ιδιοκτητών ήταν η προσθήκη ενός ακόμη υπνοδωματίου ώστε να καλύπτει τις ανάγκες τετραμελούς οικογένειας και η μέγιστη εκμετάλλευση των ωφέλιμων χώρων του διαμερίσματος.

Στη νέα του μορφή το διαμέρισμα έχει ένα τρίτο υπνοδωμάτιο στη θέση της παλαιάς κουζίνας. Ο διάδρομος καταργήθηκε, ενώ στή θέση της κρεβατοκάμαρας τοποθετήθηκε η νέα κουζίνα, ανοικτή προς το καθιστικό. Το διαμέρισμα ανακατασκευάσθηκε πλήρως με αλλαγή κουφωμάτων, δαπέδων, λουτρού, ερμαρίων και κουζίνας. Επίσης σχεδιάσθηκε νέο έπιπλο που καλύπτει τον τοίχο καθιστικού και τραπεζαρίας.

Διαμέρισμα 2ου Ορόφου

Κυψέλη
Διαμέρισμα 2ου Ορόφου

Διαμέρισμα 2ου Ορόφου

Η ιδιοκτήτρια αγόρασε τα δύο μικρά διαμερίσματα στον δεύτερο όροφο πολυκατοικίας της δεκαετίας του ’70 σε κεντρικό δρόμο της Κυψέλης, με σκοπό να τα ανακαινίσει πλήρως και να τα συνεννώσει ώστε να μπορούν να λειτουργούν σαν ένα ενιαίο διαμέρισμα, αλλά παράλληλα να υπάρχει η δυνατότητα στο μέλλον, αν απαιτηθεί, να χωριστούν ξανά.

Με αυτά τα δεδομένα η δομή των δυο διαμερισμάτων παρέμεινε ως είχε ώστε να διατηρηθεί η αυτονομία τους με δύο διαφορετικές εισόδους, δύο λουτρά και ανεξάρτητα δίκτυα ύδρευσης και ηλεκτρικών εγκαταστάσεων, ενώ η κουζίνα του μικρού διαμερίσματος μετατράπηκε σε αποθήκη διατηρώντας της παροχές της. Η κατασκευή περιελάμβανε αντικατάσταση εσωτερικών και εξωτερικών κουφωμάτων, λουτρών, κουζίνας, δαπέδων και ερμαρίων.

Διαμέρισμα 1ου Ορόφου

Άγιος Δημήτριος
Διαμέρισμα 1ου Ορόφου

Διαμέρισμα 1ου Ορόφου

Τριώροφο Κτίριο Κατοικιών

Άνω Πετράλωνα
Τριώροφο Κτίριο Κατοικιών

Τριώροφο Κτίριο Κατοικιών

 

 

 

 

 

 

 

 

Διώροφη Κατοικία

Σκαλοχώρι, Λέσβος
Διώροφη Κατοικία

Διώροφη Κατοικία

 

 

 

 

Λεωνίδιο, Αρκαδία

Εξοχική κατοικία

Λεωνίδιο, Αρκαδία

Στο συγκεκριμένο έργο ζητήθηκε από τον ιδιοκτήτη η παροχή υπηρεσιών συμβούλου, ο επανασχεδιασμός τμημάτων του έργου και η αρχιτεκτονική επίβλεψη με σκοπό την αποπεράτωση του έργου με βάση τις λειτουργικές και αισθητικές απαιτήσεις του ιδιοκτήτη.

Το κτίριο κατασκευάζεται σε αμφιθεατρικό οικόπεδο 4.000 τ.μ. κοντά στην θάλασσα από κατασκευαστική εταιρία με παραδοσιακά υλικά όπως πέτρα, ξύλο, και στέγη με ρωμαϊκά κεραμίδια. Η συμμετοχή μας στο έργο έγινε αφού είχαν ήδη αποπερατωθεί τα εξωτερικά κουφώματα και τα δάπεδα. Η κύρια κατοικία αποτελείται από ισόγειο (καθιστικό, κουζίνα, τραπεζαρία, WC), όροφο (τρία υπνοδωμάτια, δύο λουτρά) και υπόγειο που περιλαμβάνει ένα ανεξάρτητο μικρό διαμέρισμα, χώρο κλειστού garage και δωμάτιο υπηρεσίας. Το κτίριο συμπληρώνεται λειτουργικά με την πισίνα και ένα μικρό κτίσμα εξυπηρέτησης της πισίνας με λουτρό, κουζίνα και αποθήκη.

Η επέμβαση αφορά τον επανασχεδιασμό του υπογείου διαμερίσματος, των τριών  κουζινών με τα ερμάριά τους (ισογείου, υπογείου, πισίνας) και όλων των λουτρών και WC με την επιλογή πλακιδίων ειδών υγιεινής και των σχεδιασμό ερμαρίων. Το κτίσμα της πισίνας το οποίο δεν είχε κατασκευασθεί σχεδιάστηκε εκ νέου χωρίς αλλαγή περιγράμματος, καθώς και οι πέργολες που πλαισιώνουν  την πισίνα. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στην μελέτη και επιλογή του αρχιτεκτονικού φωτισμού εσωτερικά και εξωτερικά του κτιρίου.