ΜΕΛΕΤΗ – ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ

ICAP Α. Ε.

Θέση: Ελ. Βενιζέλου & Λαγουμιτζή, Καλλιθέα

Μελέτη-Επίβλεψη: kbkyriakou

Έτος: 2009

Επιφάνεια: 5.000 τ.μ.

Η εταιρία ICAP Α.Ε. αγόρασε το κτίριο στη συμβολή των οδών Ελ. Βενιζέλου και Λαγουμιτζή στη Καλλιθέα με σκοπό να το ανακατασκευάσει πλήρως και να στεγάσει σε αυτό το σύνολο των υπηρεσιών της, οι οποίες ήταν έως τότε διασκορπισμένες σε διάφορα κτίρια της Αθήνας.

Το πολύπλοκο κτιριολογικό πρόγραμμα, η παλαιότητα του κτηρίου, το “σφικτό” χρονοδιάγραμμα μελέτης-κατασκευής και ο περιορισμένος προϋπολογισμός του έργου, ήταν εξαρχής μία πρόκληση.

Μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα έγινε καταγραφή του υπάρχοντος προσωπικού ανά τμήμα, των απαιτήσεων και των μελλοντικών αναγκών τους, και αποτύπωση του υπάρχοντος εξοπλισμού για μεταφορά του στο υπό ανακατασκευή κτίριο. Όλα τα δεδομένα αναλύθηκαν, αποτυπώθηκαν υπό μορφή προτάσεων και αφού εγκρίθηκαν από τη διοίκηση της εταιρίας, προχώρησαν προς υλοποίηση.

Η εφαρμογή σύγχρονου μηχανολογικού εξοπλισμού και ηλεκτρονικών συστημάτων υψηλής τεχνολογίας στο υπάρχον κέλυφος ενός κτιρίου γραφείων της δεκαετίας του 1970, ήταν επίσης μία σημαντική παράμετρος. Το συγκεκριμένο κτίριο αποτελούσε τυπικό δείγμα κτιρίου γραφείων της εποχής του και κατασκευάσθηκε σε αρχικά σχέδια του αρχιτέκτονα Δημoσθένη Μολφέση, για να στεγάσει τα κεντρικά γραφεία της εταιρίας Shell. Από τότε έχει δεχθεί πολλές επεμβάσεις.

Το σημαντικότερο πρόβλημα ήταν το χαμηλό ύψος των ορόφων και οι διελεύσεις των νέων μηχανολογικών εγκαταστάσεων. Αποξηλώθηκαν όλα τα υαλοπετάσματα των όψεων, οι ψευδοροφές, τα δάπεδα, ο απαρχαιωμένος μηχανολογικός εξοπλισμός και ενισχύθηκε ο φέρων οργανισμός σε διάφορα σημεία.

Με σεβασμό στο υπάρχον αρχιτεκτονικό κέλυφος διατηρήθηκαν οι όψεις εμφανούς σκυροδέματος αλλά και τα έργα τέχνης που υπήρχαν αποτυπωμένα σε αυτές καθώς και οι διακοσμητικές επενδύσεις πλακιδίων στο χώρο του ισογείου. Σε αντίθεση με το υπάρχον υαλοπέτασμα στο οποίο κυριαρχούσε η έννοια της κατακορυφότητας και ο κατακερματισμός της όψης, στο νέο υαλοπέτασμα δόθηκε έμφαση στην οριζόντια διάσταση με την κατάργηση των κατακόρυφων εξωτερικών στοιχείων του υαλοπετάσματος και έγινε προσπάθεια ενοποίησης του όγκου του κτιρίου μέσω της δημιουργίας πλαισίων από τσιμεντοσανίδα στις όψεις του.

Το υαλοπέτασμα αλουμινίου είναι semi structural με προβαλλόμενα τμήματα. Στα “τυφλά τμήματα” των όψεων κατασκευάσθηκαν στηθαία γυψοσανίδας εσωτερικά, ενώ εξωτερικά τοποθετήθηκαν υαλοπίνακες βαμμένοι εσωτερικά στο χρώμα της εταιρίας, ώστε τελικά να προκύπτουν συνεχείς οριζόντιες τυφλές ζώνες σε όλο το μήκος κάθε όψης και σε χρώμα μπλέ.

Στο ισόγειο και στο χώρο της κεντρικής εισόδου το δάπεδο από μαύρο γρανίτη διατηρήθηκε, ενώ στους τοίχους χρησιμοποιήθηκε ξυλεπένδυση με οριζόντιες σκοτίες ανοξείδωτου χάλυβα.

Λειτουργικά στους δύο πρώτους ορόφους διατάχθηκε το τηλεφωνικό κέντρο (call centre) μια πολύ σημαντική υπηρεσία της εταιρίας με 250 θέσεις εργασίας, ανά όροφο, σε ειδικά έπιπλα (telephone booths) που σχεδιάσθηκαν για τη μέγιστη εκμετάλλευση της κάτοψης του κτιρίου. Στον 3ο και 4ο όροφο τοποθετήθηκαν τα τμήματα παραγωγής εκδόσεων, πωλήσεων και marketing, ενώ στον 5ο όροφο εγκαταστάθηκε το οικονομικό τμήμα και η διοίκηση της εταιρίας. Στο δώμα δημιουργήθηκε το κυλικείο με πέργκολα περιμετρικά, από την οποία μπορεί κανείς να απολαύσει τη θέα προς το λόφο του Φιλοπάππου αλλά και όλης της γύρω περιοχής.